Resa med studiebesök långt iväg

Vi gav oss iväg vid klockan 10:30 på onsdag förmiddagen. Dagen efter att vi hade varit på roadtrip i Helsingborg alltså. Så ingen var väl speciellt taggad när vi satte oss i bussen men det gick bra. Lite innan Jönköping började de andra att prat om att vi skulle stanna och äta någonstans... Vi stannade dock inte förens vi var uppe i Falköping så ja. 
 
Sen var vi och kollade på en högskola i Skara, bys, där man kan plugga till klövverkare och agro tekniker bland annat. Sen handlade vi och sen skulle vi till Vadsbo. Vadsbo mjölk, ett stort företag som ägs av ett växtodlingsföretag. Det var kompliserat det där men det funkade tydligen. Ekologisk gård med 1330 mjölkande, hade kvigorna på kvighotell i Värmland och hade förbannat stora plansilos. 
 
 
Väldigt intressant att få se något så stort och detta var mycket bättre än om man åker till Wapnö. Här fick vi gå inne bland djuren och se allt. Kolla på kalvningsboxar och hur sorteringen bakom karusellen gick till. 
I karusellen var det plats för 60 kor åt taget och mjölkningen sköttes av tre stycken litauer. Och plansilona som var så förbannat stora var 6 meter höga! 
 
Sen på kvällen åkte vi till vandrarhemmet och lagade mat och pratade typ. De andra hade skit roligt åt att jag fick fixa köttet. Jag som är sämst på att laga mat och som för allt i världen inte vill stå i köket. Så kommentarer som ''Nu har du ju hittat din plats Stina'' och ''Du passar ju i köket, där fruntimmer ska vara ju'' hoppade ur munnen på mina klasskompisar. Köttet blev bra i alla fall och det är ju huvudsaken!
 
 
Och ja jag stekte kött på tre stekpannor samtidigt för att det skulle gå så fort som möjligt. 
 
Dagen efter sen åkte vi till Viking genetics. Kollade på när de gjorde en så kallad samling. Det är när man tappar tjurens sperma som man sedan skickar till labbet för att senare hamna i stråna som bönderna använder nä de seminerar. 
 
 
 
 
Man låter tjuren rida på en bock eller en annan tjur och tappar sedan sperman. På bilden är det tjuren Hermit som vi har seminerat en del kor med här hemma. Och sen ä det en bild på hur det ser ut i tjurarnas boxar. 
 
Sen var vi på ett sista studiebesök. En köttuppfödare som totalt hade 600 kalvar om året. Han hade köttdjur och fick då 200 kalvar själv och köpte sen in 400 mjölkras kalvar. Det mest intressanta med denna gården var utfodringen. Han utfodrade nämligen korna med olika restprodukter, han har utfodrat med apelsinskal men när vi var där så var det potatis. Ensilage, potatis och drank var den största delen. En utfodringsmetod som jag aldrig hört talas om förut. Stallarna var inget speciellt där tan det var utfodringen som vi kollade mest på. 
 
Men de hade en gårdsbutik också. Det kan ha varit den finaste gårdsbutiken jag besökt! De hade sparat jätte mycket av ladugården och lite retro inredd. 
 
 
Sen var det dags för hemfärd och då sov vi nästan hela vägen. Hur vi sov kunde väl diskuteras om det var trafiksäkert. Jag låg över alla tre sätena, en nedanför mig på golvet och sen likadant de två som satt längst bak. Mysigt när det tog så lång tid som det gjorde... 70 km/h på E4:an säger väl allt... 
#1 - - P i X E L I E – Fotograf Erica Pettersson:

Spännande med studiebesök :-)